ArcelorMittal Zenica

ArcelorMittal je vodeća svjetska kompanije u proizvodnji čelika i rudarstvu, prisutna u više od 60 zemalja i sa industrijskim utjecajemu više od 20 zemalja. Vodeći filozofijom da proizvodimo siguran i održivi čelik, mi smo vodeći dobavljač kvalitetnog čelika uključujući automobilsku industriju, građevinarstvo, kućanske aparate i pakiranje, sa istraživanjem i razvojem najboljeg kvaliteta i odličnim distributivnim mrežama. Kroz naše osnovne vrijednosti održivosti, kvalitete i liderstva, mi poslujemo odgovorno obraćajući pozornost na zdravlje, zaštitu i dobrobit naših uposlenika, izvođača radova i zajednica u kojima poslujemo. Za nas, čelik predstavlja najbitniji dio života, pošto je u srcu modernog svijeta, od željeznica do automobila i mašina za pranje veša. Aktivno istražujemo i razvijamo tehnologije i rješenja na bazi čelika koji čine mnoge proizvode i komponente, koje koristimo u svakodnevnom životu, energetski efikasnijim.
Mi smo jedan od pet najvećih svjetskih proizvođača željezne rude i metalurškog uglja i naše rudarsko poslovanje je bitan dio naše strategije rasta. Sa geografski raznovrsnim portfolion željezne rude i uglja, mi smo strateški pozicionirani da odgovorimo na potrebe naših željezara kao i spoljnom globalnom tržištu.

Kompanija ArcelorMittal Zenica najveći je proizvođač dugih proizvoda od čelika na Balkanu sa proizvodnim kapacitetom od skoro milion tona godišnje, kao i najveći strani investitor u zemlji, sa preko 150 miliona eura uloženih do sada. Jedan je od ključnih pokretača privrede u Bosni i Hercegovini, sa više od 2.250 direktno zaposlenih radnika, dok oko još 10.000 njih indirektno zavisi od poslovanja kompanije. ArcelorMittal Zenica je 2017. godine proglašena najvećim izvoznikom u zemlji.